Winkelhaus, Osnabrück

Portfolio Categories: Utiliteitsbouw.

Das Winkelhaus is een kantoorgebouw in de duitse stad Osnabrück. Het ligt op een zichtlocatie aan een belangrijke verkeersader, als onderdeel van de herontwikkeling van een oude britse militaire kazerne tot een aantrekkelijk nieuw woon- en werkgebied ten noorden van het centrum van de stad.

 

Door de positionering op de kavel ontstaat een voorterrein dat zowel functioneert als buffer naar de omliggende woonbebouwing als benut wordt voor het bezoekersparkeren. Op een kelderbak die iets boven het maaiveld uitsteekt als een sokkel, ontwikkelt het kantoorgebouw in een massa-opbouw van 3 naar 5 lagen. Hiermee sluit het aan op de omliggende bebouwing terwijl aan de Römereschstrasse een kop ontstaat als een boomkruin tussen de waardevolle bomen. Middels uitkragingen aan 4 zijden en afgeronde hoeken ontstaat een sculpturale vorm, terwijl de basisplattegrond helder en efficiënt blijft. De gevel in een lichte baksteen kenmerkt zich door horizontale bandvensters met vensterelementen die onder een hoek zijn geplaatst. De richting van deze vensterelementen wisselt om en om per laag. In het vensterelement zijn zonwering en luiken voor natuurlijke ventilatie opgenomen.

 

Het gebouw voldoet aan de hoogste duurzaamheidstandaarden door zowel materiaalkeuze als intallatieconcept middels betonkernactivering dat gevoed wordt door een lokaal warmtenet.

Ontwerp: MAS architectuur Ontwerpteam: Rob Beerkens en Marcel Barzilay Opdrachtgever: Hoff und Partner, Gronau

Cubicus, UTwente

Portfolio Categories: Interieur en Revitalisatie.

Gebouw Cubicus is één van de structuralistische hoogtepunten op de campus van de Universiteit Twente. De huidige bewoner van het gebouw, de faculteit BMS is gefuseerd met de faculteit M&B. Die faculteit is de gebruiker van het gebouw Ravelijn, dat ik samen met Hylke Gjaltema in 2011 op de campus heb gerealiseerd. In sfeer en uitstraling willen beide faculteiten op elkaar aansluiten. In een gefaseerde operatie wordt het interieur van gebouw Cubicus nu vernieuwd naar een meer open situatie met ‘studielandschappen’ voor de studenten en ‘servicecorners’ voor ontmoeting. Ook wordt de ontvangst in de faculteit aangepakt met een nieuwe servicedesk en een lichtere entree.

Met respect voor de bestaande vormgeving en in vormentaal aansluitend bij de ontwerpprincipes van het gebouw Ravelijn blijken de nieuwe ingrepen direct na oplevering zeer populair bij studenten en staf.

Ontwerp: MAS architectuur Projectarchitect: Marcel Barzilay en Haroen Martens Opdrachtgever: Facility Management, Universiteit Twente

Kop Parallelweg, Haaksbergen

Portfolio Categories: Revitalisatie, Stedenbouw en Woningbouw.

CLV-gebouw, transformatieplan en cascorenovatie, Beeldkwaliteitsplan

De renovatie van het gebouw van de Coöperatieve Landbouwver­eeniging  (CLV) is onderdeel van de ontwikkeling op het terrein Kop Parallelweg. Voor deze locatie heeft MAS architectuur een steden­bouwkundige visie gemaakt in opdracht van woningbouwcorpo­ratie Domijn in overleg met verschillende partijen als de gemeente Haaksbergen en de provincie Overijssel. In deze visie vormt oa. de transformatie van het CLV-gebouw een ruimtelijke en cultuurhis­torische drager.
Bij de ontwikkeling van dit gebied wordt een belangrijke koppeling gelegd met het terrein van de Museum Buurt Spoorweg (MBS), die een museale dienstregeling onderhoudt tussen Haaksbergen en Boekelo. Deze organisatie is zelf bezig met het ontwikkelen van plannen om hun stationsgebied her in te richten. Bij de planvorming wordt uitdrukkelijk gezocht naar synergie tussen de plannen. Er ligt namelijk een grote kans in dit gebied een zeldzaam ensemble te laten ontstaan, dat een levend beeld laat zien van een belangrijke periode in de ontwikkeling van het Nederlandse platteland: een spoorcomplex en de daaraan gekoppelde (landbouw-) industrie.
Conceptueel kan de visie van MAS op het pand als volgt worden samengevat:
– Een restauratie van de gevel en kenmerkende onderdelen van de installaties,
– aanpassing van het gebouw aan de voorgestelde toeristisch-recreatieve functies van busstation, horeca, hotel en tentoonstellingsruimte
– uitbreiding van het complex in lengterichting met een volume dat refereert aan de pakhuisarchitectuur van de bijgebouwen die op het terrein hebben gestaan. In de uitbouw start een architectonische route, die door de uitbreiding en de silotoren voert naar het uitzichtsplatform in de top van de silotoren.
In het kader van het ontwikkelproces heeft MAS een transformatieplan geschreven en het cascorenovatieplan.

Ontwerp: MAS architectuur Ontwerpteam: Rob Beerkens en Marcel Barzilay Opdrachtgever: Woningstichting Domijn en gemeente Haaksbergen

Rumerslanden, Almelo

Portfolio Categories: Revitalisatie, Stedenbouw en Woningbouw.

Rumerslanden, revitalisatie woonwijk

 

Voor de wijk Rumerslanden in Almelo heb ik in opdracht van Dura Vermeer Hengelo in een studie een visie ontwikkeld voor de revitalisatie van deze wederopbouw wijk.
Door gebruik te maken van de bestaande bomen is het mogelijk een openbare ruimte te maken die vanaf het begin van de nieuwe ontwikkeling een volwassen karakter kent. Met recht het hart van het Tuindorp. In deze groene Brink wordt door een wadi het regenwater van de wijk opgevangen voor het naar de beek Loolee wordt afgevoerd. Een zorgvuldige aansluiting is gezocht aan de randen van het plangebied. Hierbij ontstaan duidelijk verschillende open ruimtes. Twee Pleinen en een Veld, elk met eigen karakter, verbinden de Brink met de bestaande omgeving in Rumerslanden.
Het ideaal van een tuindorp is dat verschillende groepen mensen met specifieke woonwensen samen een gemeenschap vormen. Aan de groene Brink is een mix van woningtypes voorzien: het appartementengebouw op de kop van de as wordt op natuurlijke wijze opgenomen in de verzameling van woningtypes de blokjes die een begrijpelijke schaal hebben. Ook aan de Randen en de Pleinen zijn door de woningmix zorgvuldige accenten gevormd.
Het verkeer wordt in twee eenrichtingsstraatjes om de Brink geleid en het parkeren is zoveel mogelijk op eigen erf, naast of achter de woning gerealiseerd. Ten behoeve van bezoek zijn o.a. enkele parkeerplaatsen langs de as ‘gestrooid’. Op een aantal plekken zijn parkeerhoven in groen ingebed.
Het spelen gebeurt in stappen: dicht bij huis voor de jongste kinderen speelwiggen (verbrede gangen waar vanuit zijgeoriënteerde woningen zicht op is), op de Brink en de Pleinen voorzieningen voor de oudere kinderen. Voor de jeugd is naast het plangebied een grote groene zone met uitgebreide faciliteiten die verder ontwikkeld kunnen worden.
Zorgvuldig vormgegeven; erfscheidingen zijn van groot belang om een collectieve identiteit te creëren. Een sterk instrument is het bakstenen muurtje aan de Brink, naar de Rand toe zijn de stalen hekwerken transparanter, afhankelijk van het karakter van de omliggende bebouwing. De erfscheidingen aan de zij- en achterkanten zijn in hout vormgegeven, met een houten ligger die de ruimte omkaderd en verschillende individuele invullingen mogelijk maakt.
Langs de Brink zijn de woningen met een collectieve identiteit ontworpen als referentie naar het gemeenschapsideaal door toepassing van een plint en een witgekeimde bovenbouw. Aan de Pleinen is het individuele karakter van de woning meer herkenbaar door met losse witgekeimde vlakken te werken. Aan de Randen van het plan zijn de woningen volledig afzonderlijk herkenbaar middels een tweede kleur steen, zich voegend in het individuele karakter van de omliggende bebouwing. Op het Veld staat een solitair blokje
dat een ankerpunt langs de Brink vormt door het gebruik van de lichte steen. Echter in detaillering vormt zij volwaardig onderdeel van het eigenzinnige Tuindorp.
De woningen aan de Brink hebben een plint van een rood-bruine baksteenmix. De witgekeimde bovenbouw rust op een doorgaande uitstekende bruine strook. Een groot omkaderd venster legt een directe relatie met de groene Brink. Het gebruik van de twee kleuren dakpan verleent de woningen een zekere voornaamheid, geëigend voor de plek aan de Brink.

De Gagel, Nijverdal

Portfolio Categories: Woningbouw.

De Gagel, jongerenhuisvesting

 

Aan de Grotestraat nabij het centrum van Nijverdal heeft MAS een ontwerp gemaakt voor een appartementencomplex met 22 appartementen.Twaalf hiervan zijn bestemd voor de Stichting Baalderborg, die hier jongeren met een lichte verstandelijke beperking zelfstandig wil laten wonen. De resterende tien zijn jongerenappartementen.

 

In de architectuur is aansluiting gezocht bij de locale ‘vernacular’, de uitgebreide textielhallen van de Koninklijke Ten Cate. Door het complex naar deze kappenstructuur op te delen, kan het gebouw in de hoogte aansluiting zoeken bij de context van de omliggende bebouwing. Het gebouw begint in 4 lagen, in relatie tot het naast gelegen politiekantoor, en bouwt af naar 3 lagen, in relatie tot de rij woonhuizen, die ernaast begint. Ook in de materialisering is een relatie gelegd met het industriële verleden van Nijverdal met een ruwe antraciete baksteenmix, staalprofielen en een gegolfde staalplaat.

 

Aan de achterzijde zijn uitgebreide maatregelen genomen in het kader van geluidwering. Het project is in een BIM-samenwerking tot stand gekomen.

20 december 2012  is het project opgeleverd

Ontwerp: MAS architectuur Ontwerpteam: Richard Brok en Marcel Barzilay Opdrachtgever: Woningstichting Hellendoorn Fotograaf: Laurens Kuipers

Silverveld, Hengelo

Portfolio Categories: Woningbouw.

Op de grens van stad en platteland is de woonwijk Silverveld gerealiseerd met 57 woningen. Tussen de oude houtwallen en hoge bomenrijen wordt een karakteristieke wijk gebouwd.

Samenhang en oriëntatie bepalen de ruimtelijke kwaliteit van de wijk. De woningen zijn zo geplaatst dat ze georienteerd zijn op een gemeenschappelijke (ontmoetings)ruimte, zoals de driehoekige brink en het meer besloten hofje of op de groene zones met een wadi. Zilvervelden is een groene wijk met weinig auto’s op de straat. Alle woningen hebben namelijk twee parkeerplaatsen op eigen terrein. In de hele wijk worden ook groene erfafscheidingen toegepast. Aan de voorzijde krijgen alle woningen lage beukhagen. Aan de achterzijde krijgen enkele types hoge kant-en-klare hagen.
De wijk heeft een mix van 5 verschillende woningtypen: vrijstaande woningen, patiowoningen en hofwoningen. De woningen zijn slank en verticaal georienteerd. De samenhang in de wijk wordt bereikt in de materiaalkeuze en enkele bouwkundige details die in elke woning terugkomen. Elke woning wordt gebouwd met twee typen baksteen. Dit zijn een bij het twentse landschap passende kleur roodbruine steen voor de hoofdvolumes en een gedistingeerde antraciet grijze steen voor de bijgebouwen. Op alle woningen wordt ook dezelfde type dakpan toegepast, een mooie zwarte vlakke pan. Een ander element dat in alle woningtypen terugkomt is het bloemkozijn dat de hoek omgaat.
In de wijk is een moderne vorm van waterbeheer toegepast. Om regenwater langer in een gebied te houden in plaats van alles zo snel mogelijk af te voeren en elders problemen te veroorzaken worden wadi’s in de wijk aangelegd. Regenpijpen lozen het water in molgoten die het water bovengronds afvoeren naar de wadi’s. Een wadi staat leeg als het droog is en lijkt op een grasveld met een lager gelegen deel. Als het regent staat er in dat lager gelegen deel water. Via de wadi infiltreert het water langzaam in de bodem.

Ontwerp: MAS architectuur Projectarchitect: Marcel Barzilay Opdrachtgever: Hegeman Bouwontwikkeling, Almelo

Ravelijn, UTwente

Portfolio Categories: Utiliteitsbouw.

Voor de faculteit Management en Bestuur van de Universiteit Twente  is een nieuw faculteitsgebouw gerealiseerd. Uitgangspunt voor de bebouwing was het beeldkwaliteitsplan voor het Onderwijs en Onderzoek centrum van de campus. Gerealiseerd is circa 13.700 m2. Het gebouw is generiek te gebruiken en is onderdeel van een gekoppeld gebouwenbestand. Twee kantorenvleugels met elk een dubbel corridor ontsluiting begrenzen het overdekte atrium. Hier bevindt zich de centrale hal met studielandschap en collegezalen. Uitgangspunt voor het ontwerp is het feit dat het gebouw lineair uitbreidbaar moest zijn. Baksteen, glas en colorbel panelen in grijzen passen in het kleurengamma van de omringende bebouwing. Het project is totstandgekomen in een Build en Engineer constructie.

Ontwerp: MAS architectuur Ontwerpteam: Hylke Gjaltema en Marcel Barzilay Opdrachtgever: Universiteit Twente Fotograaf: Laurens Kuipers

Sterrenbuurt, Hengelo

Portfolio Categories: Woningbouw.

De 39 grondgebonden woningen zijn gebaseerd op het uitgekiende PCS- bouwconcept van Dura Vermeer. Het ontwerp was onderdeel van de gewonnen selectie voor een Turnkey aanbesteding waarbij MAS verantwoordelijk was voor het ontwerp.

 

Het plan omvat 30 eengezinswoningen en 9 seniorenwoningen.

De woningen worden ontsloten middels een verkeersluw pleintje, die refereert naar de sociale cohesie van de jaren ’50. De woningen staan op de grens van kavel en voortuin. Door de luifels bij de voordeuren en de invulling van de bestrating wordt een zekere privé-ruimte afgekaderd.

De woonblokken hebben een kop aan de parkeerkoffers. Door het toevoegen van witte keimvlakken en kaders rondom de ramen wordt een ‘melodielijn’ in het plan geïntroduceerd. Deze worden versterkt door de afwijkende maatvoering van de badkamerramen. De entreedeuren met wisseld gekleurde hardglazen panelen versterken de individualiteit.

Ontwerp: MAS architectuur Projectarchitect: Marcel Barzilay Opdrachtgever: Dura Vermeer Bouw Hengelo i.o.v. Welbions