Stadsbibliotheek, Venlo

Portfolio Categories: Interieur en Revitalisatie

In opdracht van de stadsbibliotheek Venlo heeft MAS architectuur het interieur vernieuwd van het bestaande gebouw in de binnenstad.

 

De bibliotheek wenste haar interieur aan te passen aan de nieuwe landelijke formule voor bibliotheken, binnen een sober budget t.g.v. de nieuwe mogelijkheden van gemeentelijke ondersteuning.

 

Het karaktervolle Wederopbouw-gebouw was door opeenvolgende verbouwing ‘verhokt’ en de oorspronkelijke ruimtelijke kwaliteit was verloren gegaan. Met minimale middelen heeft MAS weer licht en ruimte in het gebouw gekregen. Door het openbreken van enkele wanden, het verwijderen van een verlaagd plafonds en nieuwe verlichting is dit bereikt.

De bestaande kasten hebben een nieuw jasje gekregen met een houten ombouw. Hiermee is een rustige basis gecreëerd, waarbinnen de nieuwe, kleurige ‘werelden’ van de bibliotheek-formule de juiste aandacht krijgen.

Er is een interne ‘straat’ gecreëerd die de verschillende onderdelen van de bibliotheek met elkaar verbindt. Een van de nieuwe onderdelen is het leescafé ’t Begienke. De stoelen in het leescafé zijn gedoneerd door de Venlose bevolking en in een frisse wit/ grijs gespoten voor een uniforme uitstraling.

Ontwerp: MAS architectuur Ontwerpteam: Rob Beerkens en Marcel Barzilay Opdrachtgever: Stadsbibliotheek Venlo